Over boxen en boksen, de PLAYBOX launch

 
Ik  maak me klaar om naar de lancering van de Playboxwedstrijd te gaan en het volgende moment sta ik in de boksles van maître Jean: gauche-droite, droite-gauche. ¿Qué?
 
De muziek vertelt me welke richting ik uit moet zodra ik Abattoir betreed. Het is woensdag, het is koud en de terreurdreiging zindert nog steeds over Brussel. Er komt minder volk opdagen dan eerst gepland, maar Cultureghem laat zich niet uit het lood slaan. De stagiaire danst met de voetjes achter haar ontvangstbalie. Warme dekens en hete koffie voor iedereen. Niet toevallig zijn de tafels met bankjes opgesteld rond de kleurlijnen van het Ketmet-speelplein.
 
Eva en Steffen beginnen hun presentatie voor leerkrachten, journalisten, buurtsportwerkers, vrijwilligers, en zo voort. In twee talen ontsluieren ze hun plannen voor een “grand meccano” aan playboxen. Iedereen die wil mag meedoen en een eigen speeldoos bedenken. Cultureghem werkte zelf enkele voorbeelden uit, zoals de stepbox (vol steps) en de boksbox (met “grand saucisse de boxing”). Ondertussen komen lekkere geuren de Abattoirhallen binnenwaaien: masterchef Cyril heeft soep en brood klaarstaan.
 
Plots beëindigt Steffen de voorstelling: vooraleer we gaan eten, bougez! Demonstratie van de boksbox! Voor ik het weet sta ik achtereenvolgens te springtouwen, balletjes te gooien en in de lucht te boksen. Maître Jean – met intrigerend ooglapje – jut ons op tot we vol vuur onze beste rechtse laten zien. Vanuit mijn ooghoek zie ik fotograaf Bram dit niet-alledaagse beeld vastleggen…
 
Een van de vrouwen met wie ik het beste van mezelf geef, werkt voor Walala, een organisatie die de schoolse speeltijd nieuwe prikkels wil geven. Als dat geen speelexperten zijn. Gudrun van Walala zetelt dan ook in de Playbox-jury en zal de winnaars eruit pikken. Een tip? “Speelboxen die kinderen zowel met begeleiding als op eigen houtje kunnen gebruiken zijn ideaal”, volgens Gudrun.
 
Na een intense bokssessie schuift iedereen voldaan aan tafel. Die soep hebben we meer dan verdiend. Ik kaart nog wat na met een enthousiaste buurtsportwerker en een medewerker van Walala. Tevreden, want deze bijzonder warme presentatie was mijn pilletje positiviteit voor de rest van de week.

 
Stefanie Nijs