MISSIE

CULTUREGHEM IS…

CULTIVATING URBAN SPACE

6 mensen, KOOKMET&KETMET, 1 loket, honderden helpende handen

40 000 m2 open ruimte, 10 000 m2 overdekte markt,

3 markten met wekelijks 100 000 bezoekers.

Goesting, veel goesting!

Dat is Cultureghem.

Alles vertrekt vanuit onze plek, Abattoir. Deze plek gebruiken we om te experimenteren, nieuwe dingen uit te testen. Try and fail, but always try again.

We gaan op zoek naar vonken, veroorzaken chemische reacties tussen verschillende ideeën, mensen, partners. We mixen uitdagende cocktails op maat van de stad, die op hun beurt deze plek gecontroleerd doen ontploffen. In de vlammen gebeurt de magie en wordt de toekomst gesmeed. Wat de explosie overleeft, werken we verder uit, de rest wordt verteerd door het vuur en verdwijnt terug in de bodem. Het wordt de humus voor een volgend project.

De projecten staan niet geworteld in onze betonnen stadsakker, maar ze zijn mobiel. Alles moet kunnen groeien, veranderen, aanpassen, net zoals de stad. Heeft het geen wielen, dan telt het niet. Wij zorgen voor de motor en het aandrijfmechanisme, zetten dingen in mekaar en doen het bollen. Projecten leggen hun eigen weg af, gaan daar waar ze nodig zijn. Ze komen even terug thuis als het moet en worden er ondersteund en gekoesterd. Handjes houden we vast zo lang het nodig is, maar dan durven we los te laten.

Cultureghem is samen plannen bedenken, actuele uitdagingen aangaan, luisteren naar de noden van de stad en antwoorden bedenken.  Binnen zoeken we naar de juiste ingrediënten, schrijven we nieuwe recepten uit, koken doen we buiten op de cour. De magie vind je niet in ons bureau,  maar op de lijnen van COURT CIRCUIT tijdens KETMET, op en rond de keukens en tafels van KOOKMET, tijdens de experimenten en in de incubator van ons LOKET.

Wij hebben het over de stad en haar mensen. Ze is niet hyper of super, ze is wat ze is. We zien ze graag en omarmen ze. Kansarmoede en precaire buurten, autochtonen en allochtonen, mensen met of zonder migratie-achtergrond,… We vertrekken vanuit onze gemeenschappelijke realiteit en laten het omschrijven van complexe stedelijke contexten over aan de experten.

We staan op onze onafhankelijkheid, appreciëren hulp en ondersteuning, hebben die nodig om te blijven inspireren en exploreren. Maar we varen onze eigen koers. Samenwerken doen we met respect voor de eigenheid van iedereen, rekening houdend met sterktes en zwaktes, enkel compromissen sluitend als iedereen er beter van wordt. Proberen doen we niet half, we gaan altijd voluit.

CULTUREGHEM DOET…

Lees hier ons Jaarverslag 2015 2016 - 2017

En hier onze nieuwsbrieven

- Van 2017: 1 - 2 - 3 - 4

- Van 2018: 1 -