NEW PROJECT: GRNS RODE POORT

CULTUREGHEM TREKT NAAR STROMBEEK VOOR MEER PLEKWERK
De Rode Poort. Tussen de Rode Poortstraat en de Grotewinkellaan. Een grasveld dat niet liever vraagt dan ingepalmd te worden. Door buren, vrienden, familie en andere liefhebbers van de Rode Poort. Niets moet, alles kan. Waarvan droom jij nog in je buurt? Hoe zie jij deze plek? Wat mis je nog? Waar word je gelukkig van? Kan dat grasveld van de Rode Poort net dat worden wat je deelt met anderen? 

Wij, van GRNS, zijn alvast één en al oor vanaf vrijdag 28 april om het samen met jullie uit te zoeken. Neen, geen druk, geen verwachtingen. Je hoeft niets te doen, wees gerust. Kom gewoon eens langs om een babbel te slaan. Wij luisteren en registreren, brengen puzzelstukjes van ieder van jullie bij elkaar. Want de Rode Poort is van jullie en van niemand anders. Wij, van GRNS, koken enkel met de ingrediënten die jullie ons aanleveren. Nadat het gerecht is opgediend, zoeken wij weer andere oorden op om andere plekken in te vullen. Wij, van GRNS, zijn plekwerkers. Eén keer de plek is ingevuld en een doel heeft, trekken we weer door. Precies zoals nomaden doen. 

Jullie en niemand anders beslissen wat het grasveld van de Rode Poort kan worden als nieuwe spetterende ontmoetingsplek en hoe die vormgegeven wordt. Een speelplein voor de kinderen? Check. Moet er af en toe ook een barbecue plaatsvinden? Check? Een bankje voor de ouderen om een babbeltje te slaan? Check? Een plaats om samen kapotte spullen te herstellen of gereedschap te delen? Check? Bedenk het en vooral kom met je idee naar ons toe. Jullie maken zelf jullie buurt, jullie beslissen zelf wat er van het grasveld wordt. Er is geen juiste richting, er zijn geen regels, er zijn geen grenzen. Jullie alleen bepalen het ritme. Jullie zijn de buurtmakers.

Wat doen wij, van GRNS, dan? Intussen kijken en luisteren we naar jullie op het grasveld. Maar dat doen we niet zomaar door lui op onze poep te zitten. Intussen koken wij, bouwen we tafels, banken en een tijdelijke bivak. We maken het gezellig. Dat maakt het een pak leuker om te praten. Jullie buurtmakers onder elkaar en samen met ons. Willen de kinderen ondertussen spelen op hetzelfde grasveld? Ook dat kan, want wij brengen onze megafantastische PLAYBOXEN mee. Dat zijn speelkoffers waarmee je zelfs vliegtuigen kunt bouwen die geen lawaai maken. 

Klinkt het nu nog wat vreemd allemaal? Lijkt het wel een circus? Maar dat is het eigenlijk stiekem een klein beetje. Een circus brengt plezier, ontspanning, iets onverwachts en trekt daarna weer verder. Alleen laten wij van GRNS iets achter. Namelijk datgene wat jullie, buurtmakers van de Rode Poort, hebben vormgegeven. Dat blijft. Voor jullie en al diegenen na jullie rond de Rode Poort. 

Op vrijdag 28 april beginnen we eraan. Aarzel niet om eens langs te komen. Aarzel niet om je licht op te steken. Aarzel niet om al de vragen te stellen die je nu ongetwijfeld hebt. Wij, van GRNS, wij bijten niet. Wij maken alleen gebruik van de ruimte die er is. Om ze daarna achter te laten precies zoals jullie het hebben gewild. Hopelijk tot dan, en daarna!

Team GRNS
rodepoort@grns.be
Meer weten over het hoe en waarom?
Lees het interview met Eva en Yannick in CACTUS Magazine hier.
Alle laatste nieuwtjes hier.
Cultureghem in partnerschap met CC Strombeek, gemeente Grimbergen, OCMW Grimbergen, Archeduc (vorming+ Halle Vilvoorde), Citizenne, Strombeekse Jongeren in Actie (groep Intro), CVO Grimbergen, Huis van het Kind en OCMW Grimbergen.
Project gefinancierd door de Vlaamse Overheid.